NY BILD KOMMER

   Rabarber Chutney

Till en god camembert (ex. Murboannas vit)

Värm på ringla över vaniljglass

Till kycklinggrytan

Med crème fraiche som taco sås.

I en god olja ( ex. Sahlins raps eller Sundborns rybs)

Som glacé till köttbiten eller

på haloumi i ugn.

Användning av Björkbladsirap

Björkbladsirap

Stek 1 cm tjocka skivor av en god getost lägg dem på ev. en bit bröd eller på lite sallad. Lägg sedan dit ett par tunt skivade skivor rökt kött (gärna ren, älg eller rådjur) eller som alternativ strimlor av torkad rödbeta. Ringla sedan lite Björkbladssirap över och servera

Tips på hur man gör ett alternativ till kött.

Koka rödbeta och strimla med osthyvel eller potatisskalare, salta och krydda gärna med en med lite rökighet i. Bred ut den på ett bakplåtspapper torka i ugn ca 50 grader tills det känns torrt.

Passar till en god mogen ost och dessertvin.

 

Granskottsolja till rökt fisk

     Granskottsolja

Användes till dressing på sallad eller till lite rökt vilt , marinader till fisk i ugn. (fett behövs i sallad för att frigöra de fettlösliga vitaminerna)

Egen majonnäs, aioli. kanske vispad till lite glass.

Granskotten på våren är

C-vitaminrik.

.

     Rönnbärsröra

Passar till fläskkött exempel Rillette eller färskkorv.

(ex. Rillette Mat by Märta eller färskkorv hansdalakorv.se)

Eller till en rökt fisk blandat med lite crème fraiche eller majonnäs. Används annars som en vuxen ketchup.

             Sirap

Olika siraper som alla passar till en efterrätt eller till en kopp te. Gran, fläder och ingefära kan ha en lindrande effekt mot hosta och kanske mota Olle i grind vid början till en förkylning.

       Äppelmojs med fänkål

Passar bra till en bit god mogen ost både av ko och get. Ihop med ett gott dessertvin kanske Hjortron eller Björkvin. Värma på och ringla över lite glass.

Fänkål är en krydda som kan lugna en orolig mage.

 

Björksavsmarmelad

Passar till en mogen mögelost (ex, Murboannas Baggboblå) och en rökig Whiskey eller en Calvados. Men även till en mörk öl.

   Syrade Rönnbär

Använd bären i en sallad, mosa med en lite olja och vinäger till en vinägrettsås.

Tips:

Ta 1 msk. Rönnbär, 1 dl bra majonnäs (om man inte gör en själv) mixa ihop och ha det som tillbehör till köttet, korven, på räkor eller rökt lax. Prova; kanske ni hittar flera smakupplevelser.

Lite tipps på användning av torkad Ramslök

Färskost med ramslök

Ramslökssill

Hollandaisesås med ramslök

Ramslöksmör

I en vit sås

(En smak mellan vitlök och gräslök)

     Rönnbärsvinäger /Fläderbärsvinäger.

Används till vinegrettsås

Annorlunda hovmästarsås

(Rönnbärsvinäger och ramslök

istället för vitvinsvinäger och dill)

Både fläder och rönnbär har ett rikt c-vitamin innehåll.